OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 94 van 2.074 resultaten
interview
Leiderschap
3 juni 2009
Pierre Spaninks
8-12 minuten leestijd
Begin jaren negentig publiceerde Lenette Schuijt een van de eerste gidsen voor vrouwen die hun loopbaan in eigen hand wilden nemen en die zich afvroegen hoe ze hun doelen konden bereiken. Sinds 'Vrouwen nemen leiding' is er veel veranderd in de wereld. Hadden feministische organisatiekundigen destijds vooral oog voor de verschillen tussen mannen en vrouwen, tegenwoordig zien zij ook belangrijke overeenkomsten. ‘Mannen en vrouwen brengen andere eigenschappen mee, maar allebei moeten ze leren om hun rol als leider compleet in te vullen.’
recensie
Leiderschap
2 juni 2009
José Otte
2-3 minuten leestijd
Kijk niet meer naar de dingen die fout zijn gegaan in uw organisatie en probeer ze niet meer te repareren – kijk naar de dingen die goed zijn gegaan en probeer hierop voort te bouwen. Maak dat werk ertoe doet en profiteer van de WOW-factor. Ontdek passie, volharding en verbeelding om resultaten te krijgen. Denk ongewoon en leer hoe u kunt gedijen in een chaotische tijd. Ook in 'Leiderschap' laat Tom Peters ons meegenieten in zijn verfrissende en soms provocerende kijk op het zakenleven.
recensie
Leiderschap
28 mei 2009
Arie Buvens
'Meestal verbinden mensen het woord organisatie met structuur, systeem of hiërarchie. Zelden wordt het woord organisatie als eerste verbonden met woorden als klant of proces of zingeving. Je zou kunnen zeggen dat onze eerste associatie met het woord organisatie een verticale associatie is. Het gaat om topdown en bottom-up, posities, functies en macht.'
Daar gaat 'Horizontaal leiderschap' niet over. Daar zijn al genoeg managementboeken over vol geschreven. Dit boek van Adriaan Bekman en anderen gaat over de onzichtbare maar werkzame kant van de organisatie. Over de horizontale dimensie. Een uiterst waardevol en rijk boek.
recensie
Leiderschap
28 mei 2009
John Daamen
5-7 minuten leestijd
Het begrip innovatie mag zich in een toenemende belangstelling verheugen. Waar de auteurs Guus Berkhout en Wim de Ridder een warm pleidooi voor houden, is dat wie succesvol en innovatief wil zijn, het oog op de toekomst gericht moet houden. Hiertoe zien zij ook voor de overheid een belangrijke rol weggelegd. Het gezegde luidt dat voorspellen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft. In hun boek 'Vooruitzien is regeren' laten de auteurs echter een aantal ontwikkelingen de revue passeren, waardoor de toekomst er ineens een stuk voorspelbaarder uitziet.
interview
Leiderschap
27 mei 2009
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Vier jaar na haar bestseller Uit het harnas! schreef Paulien Assink een nieuw boek: Samenspel. Haar stelling: de leiderschapscultuur is lange tijd te eenzijdig gebaseerd geweest op mannelijke kwaliteiten. Juist in deze crisistijd bestaat volgens Assink behoefte aan een andere, meer feminiene invalshoek die zij omschrijft als het ‘V/M Leiderschap’. In de verkiezing van Barack Obama ziet zij een belangrijk symbool voor deze ontwikkeling.
recensie
Leiderschap
25 mei 2009
Hans Baltjes
In deze uitgave van Business Spiritualiteit Magazine zijn zeven verhandelingen opgenomen over spiritualiteit en duurzaamheid. Een onderwerp dat rond de op til staande ´wende´ naar verwachting mag rekenen op fikse belangstelling. Paul de Blot (Nyenrode) en de zijnen selecteerden een mooie mix van onderwerpen.
recensie
Leiderschap
21 mei 2009
Arie Buvens
De ontwikkeling van leiderschap vormt één van de belangrijkste uitdagingen voor de 21ste eeuw, niet alleen voor de continuïteit van organisaties op korte termijn, maar ook voor de continuïteit van de samenleving als geheel en zelfs voor onze planeet. Volgens Arnold Roozendaal heeft goed leiderschap effect op al deze elementen en als afgeleide daarvan op het inspireren en beïnvloeden van medewerkers. 'Contextueel leiderschap' is een interessant boek waar u even voor moet gaan zitten.
achtergrond
Leiderschap
18 mei 2009
Peter de Roode
7-9 minuten leestijd
Veel organisaties lijken zich vandaag de dag voornamelijk bezig te houden met werving & selectie: vijf dagen per week gedurende het hele jaar is men op zoek naar goede nieuwe mensen. Deprimerend daarbij is dat organisaties onvoldoende in staat zijn om hun mensen te ontwikkelen, en evenmin ze voor langere tijd aan zich te binden. Toch is er veel geschreven over de binding van talenten.
recensie
Leiderschap
18 mei 2009
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Enigszins gewaagd is het wel: een boek schrijven onder de titel Echt leiderschap. Zo van: u heeft de afgelopen jaren van enkele van de meest gerenommeerde auteurs op deze aardbol kunnen lezen over dienend, charismatisch, authentiek, level 5, coachend en situationeel leiderschap, maar wij gaan u nu eens vertellen wat leiderschap echt is…
recensie
Leiderschap
14 mei 2009
Nienke van Oeveren
1-2 minuten leestijd
Warren Bennis, Daniel Goleman, James O’Toole en Patricia Biederman bespreken in hun boek Transparantie de verschillende aspecten van openheid, en 'hoe je als leider openheid creëert’ zoals de ondertitel luidt. Een welkom boek, want transparantie lijkt één van de formules om de gevolgen van mismanagement te bezweren.
recensie
Leiderschap
12 mei 2009
Jan Boerstra
2-3 minuten leestijd
Competentieontwikkeling is een veel gehoord maar vaak ongrijpbaar begrip. Menig manager of medewerker vraagt zich af hoe hij competenties moet opvatten en toepassen. In een handzaam en praktisch boekje geven Marijke Lingsma en Marcel Scholten uitleg over het begrip competenties en tips voor het coachingsgesprek over competenties.
recensie
Advisering
11 mei 2009
Hugo-Jan Ruts
Personal branding was een van de buzzwords van 2008. Op de golven van die hype verschenen er verschillende Nederlandstalige boeken over het onderwerp: 'Personal Branding – Leiderschap vanuit authenticiteit' van Hubert Rampersad en 'This is your wake-up call – Personal Branding in turbulente tijden' van Cees Harmsen en Rolf Rosenmöller en meest recentelijk 'Personal Brand.nl – De kansen van je online personal identiteit' van het trio Huub van Zwieten, Bas van der Haterd en Tom Scholte. Drie zeer verschillende boeken over hetzelfde boeiende onderwerp.
recensie
Leiderschap
11 mei 2009
Arie Buvens
We leven in een tijd waarin veel reputaties sneuvelen. Zo lezen we in de krant dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en veelvuldig miljardair Warren Buffet zijn Triple-A status kwijt is. Neêrlands wonderboy Roel Pieper leidt in een half jaar tijd zijn derde bedrijf naar het faillissement. En hoe het 'de ondernemers van het jaar' Rijkman Groenink en Cees van der Hoeven is vergaan, weten we allemaal. En wat de lessen van 'supermanager' Lee Iacocca waard zijn, weten ze bij het bijna failliete Chrysler-concern in de VS ook. Er is dus wel wat lef voor nodig om in deze tijd van economische relativeringen een boek uit te brengen over echt leiderschap. Ietje Lindermann en Marcel Wanrooy, beiden senior adviseur bij het GITP, durfden het aan en schreven 'Echt leiderschap'.
recensie
Leiderschap
8 mei 2009
Marius van Rijswijk
'Je zult maar de baas zijn' bevat interviews met succesvolle leidinggevenden; zij geven hun visie op het dagelijkse werk en vertellen hoe zij zich daarbij voelen. Theo IJzermans en Tieneke Dijkstra geven hiermee nieuwe inzichten en dwingen je om kritisch naar jezelf te kijken. Het boek zet aan tot reflectie van je eigen rol als leidinggevende. Het beschrijft de geneugten, bevredigingen en frustraties die het 'zijn' van leidinggevende met zich mee brengt. Zelfinzicht en emotionele controle blijken cruciaal te zijn.
recensie
Leiderschap
5 mei 2009
Christel Deckers
3-4 minuten leestijd
In 'Transparantie' onderzoeken Warren Bennis, Daniel Goleman, James O'Toole en Patricia Ward Biederman wat het betekent om een transparant leider te zijn, een transparante organisatie te creëren en wat het betekent om in een steeds transparantere wereldcultuur te leven. Vier bekende auteurs willen aan de hand van drie essays leiders inzichten verschaffen om helderder na te kunnen denken en doordachter te handelen als om het transparantie gaat. Elk van de essays is voorzien van vele voorbeelden; niet alleen uit de actualiteit maar zelfs uit de oudheid.
recensie
Leiderschap
4 mei 2009
Ward Grootens
Het boekje 'Help! Ik geef leiding' van Marijke Lingsma en Aty Boers is bedoeld voor professionals die leiding gaan geven. De schrijvers beloven tips, inzichten, checklists en one-liners om in beweging te komen en de eigen stijl te ontwikkelen. Als trouwe scheurder van de 'Coachingskalender' (van dezelfde auteurs) begin ik verwachtingsvol aan dit aantrekkelijk en uitnodigend vormgegeven boek. Zeer benieuwd over wat Lingsma en Boers over mijn favoriete onderwerp zouden vertellen wanneer zij meer dan een velletje van een kalender tot hun beschikken hebben. Maar na het lezen van het boek was, naar mijn mening, de titel 'kalenderpagina's gebundeld' passender geweest voor dit eerste deel uit de 'Help!-Coaching Bibliotheek'.
recensie
Leiderschap
21 april 2009
Michiel Pieters
3-4 minuten leestijd
Vele grote leiders uit de wereldgeschiedenis maakten gebruik van de principes van dienend leiderschap. De eerste reden dat iedere zichzelf respecterende leider hiervan notie zou moeten nemen. In 'Grenzeloos leiderschap' behandelen Fons Trompenaars en Ed Voerman zeven belangrijke dilemma's van dienend leiderschap in de praktijk van een interculturele organisatie.
recensie
Leiderschap
20 april 2009
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
In het boek McManager probeert Hans Peter King het taboe op machtsongelijkheid te doorbreken. Voedsel voor de middenmanager.
recensie
Leiderschap
10 april 2009
Teun van Aken
3-4 minuten leestijd
Een Indische manier van leiding geven heeft iets eigenaardigs: het gebeurt vooral indirect, procesgericht en op de achtergrond. Dus meer 'stilletjes' - niet direct zichtbaar, maar wel met een merkbaar effect. Dit kwamen de acht auteurs van 'De stille kracht van leiderschap' op het spoor in hun zoektocht naar het kenmerkende van Indische leiders. De auteurs zijn zeven tweedegeneratie-Indo's (mensen met zowel Europese als Indonesische voorouders) en één Peranakan-Chinees (nakomeling van een Chinese vader en een Indonesische moeder).
recensie
Leiderschap
9 april 2009
Ton Horrevorts
3-4 minuten leestijd
We weten inmiddels allemaal dat ongebreidelde hebzucht van bedrijven en hun topmannen een belangrijke oorzaak is van de huidige recessie. De bedrijfsadviseur Nikos Mourkogiannis stelt dat het deze bedrijven en topmannen heeft ontbroken aan een moreel doel voor hun handelingen. Daardoor konden zij zo uit de bocht vliegen. Zijn boek 'Het doel als startpunt van succesvolle organisaties' leest als een duidelijke verklaring waarom zoveel mis kon gaan. Het beste boek over de kredietcrisis is pas verschenen, maar toch al bijna drie jaar geleden geschreven. Desondanks is het verbazingwekkend actueel.