OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 95 van 2.072 resultaten
nieuws
Algemeen management
27 maart 2009
Pierre Pieterse
1-2 minuten leestijd
Het boek Veranderdiagnose van Rob van Es is verkozen tot Managementboek van het Jaar 2009. De jury maakte dit dinsdag 10 maart klokslag 21.20 bekend tijdens het drukbezochte Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam. De runner-ups waren achtereenvolgens (in willekeurige volgorde): De prooi van Jeroen Smit, Gepast en ongepast geld van Hans Ludo van Mierlo, Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties, van Hans Strikwerda, Leiders van vandaag - lessen voor morgen van Harry Sonnenschein en Wouter Hart, en SUMMIT van Buck Jüch.
recensie
Leiderschap
23 maart 2009
Peter Vermeulen
Eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn als u een winkel, restaurant of hotel bezoekt. Het gevoel hebben dat u welkom bent. Toch overkomt het mij in Nederland steeds regelmatiger een gevoel te hebben eerder tot last te zijn, dan als gast van het bedienend personeel te worden gezien. En uit reacties vanuit mijn omgeving ben ik niet de enige met dit gevoel. En gevoel is dan weer exact datgene waar het allemaal over gaat in 'Hostmanship' van Jan Gunnarsson. Het gevoel als gast welkom te zijn.
recensie
Leiderschap
19 maart 2009
Jan Boerstra
Robin Sharma beschrijft in 'Op weg naar de top' aan de hand van alledaagse taferelen wat er voor nodig is om tot de hoogste regionen van succes door te dringen. Maar ook voor mensen die voor minder gaan is zijn moraal: voor niets gaat de zon op.
interview
Leiderschap
10 maart 2009
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
In Taboe: macht neemt Peter van Lonkhuyzen het fenomeen macht onder de loep. Van Lonkhuyzen, adjunct-hoofdredacteur bij Management Team, schetst in zijn boek een opmerkelijk eerlijk portret van de menselijke soort: niet alleen winnen machtige mensen aan seksuele aantrekkingkracht, ook leven zij zich vaker uit met sadistische praktijken en machtswellust. Boekcover legde hem een aantal namen van bekende personen voor en stelde hem in de gelegenheid zijn ideeën uiteen te zetten.
nieuws
Leiderschap
9 maart 2009
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Het woord ‘preken’ heeft in Nederland geen positieve klank, maar toch namen Jeroen Busscher en Miranda Keijser-Van Gils het initiatief een Prekenboek voor Leiders samen te stellen. ‘Dit boek is geboren uit een honger naar mooie verhalen waaraan mensen nieuwe perspectieven kunnen ontleden’, zegt Busscher.
nieuws
Algemeen management
12 februari 2009
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
In het laatste deel van deze serie over de managementboeken die komen gaan, staan leiderschap en spiritualiteit centraal. Met onder andere een nieuw boek van Warren Bennis en Daniel Goleman over de noodzaak van Transparantie, en enige boeken over ‘servant leadership’.
interview
Leiderschap
3 februari 2009
Hans van der Klis
6-8 minuten leestijd
Na een carrière die hem onder meer langs de hotelketens Hilton en Marriott voerde, belandde Lee Cockerell in 1991 bij Disney. Hij was betrokken bij het in 1992 geopende pretpark EuroDisney en klom vervolgens op tot vice-president operations in het Walt Disney World Resort in Florida. Na zijn pensionering in 2006 schreef Cockerell Creëer Magie, een doorleefd boek waarin hij bekende leiderschapsstrategieën illustreert met zijn eigen ervaringen.
interview
Leiderschap
2 februari 2009
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Als er dienend-leiders aan het hoofd van banken hadden gestaan, hadden we nu geen kredietcrisis gehad. Dit zei Wereldbankdirecteur Herman Wijffels tegen Ed Voerman. Voerman is ondernemer en oprichter van de Europese stichting voor Servant Leadership. Samen met cultuurgoeroe Fons Trompenaars schreef hij het boek Grenzeloos leiderschap, met als ondertitel 'Zeven dilemma’s van Servant-leadership in beeld gebracht'.
recensie
Leiderschap
26 januari 2009
Jan Boerstra
Ronald van Domburg maakt deel uit van de in Nederland aanzwellende groep adviseurs die werkt op basis van de methodiek van Appreciative Inquiry. We kennen hem ook als medeauteur van het recent verschenen overzichtswerk 'Waarderend organiseren'. In 'Het waarderend oog' maakt hij de lezer, in vlotte taal en puttend uit eigen praktijksuccessen, op enthousiaste wijze deelgenoot van zijn enthousiasme voor Appreciative Inquiry. Om het beknopt te kunnen houden gaat hij met grote stappen door de theorie en praktijk van zijn onderwerp.
recensie
Leiderschap
26 januari 2009
Pierre Pieterse
13-18 minuten leestijd
De president van de VS krijgt honderd dagen om zich te bewijzen, de gemiddelde manager maar negentig. De acties die een manager in zijn nieuwe functie in de eerste drie maanden onderneemt, bepalen in hoge mate zijn succes of falen. Met deze woorden schetst Harvard Business School professor Michael Watkins in zijn boek Slagen als leidinggevende de keerzijde van een promotie.
recensie
Leiderschap
21 januari 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Twee hoogopgeleide jonge dertigers botsen in leven en werk aan tegen de structuren die zijn opgebouwd door de generatie van hun ouders. Dat moet anders kunnen, maar hoe? Geïnspireerd door het idee van ‘Servant Leadership’ gaan Wouter Hart en Harry Sonnenschein op zoek naar alternatieven. In een serie van negen gesprekken met mannen die hun vaders hadden kunnen zijn.
achtergrond
Leiderschap
20 januari 2009
Annegreet van Bergen
9-12 minuten leestijd
MBA - Mediocre But Arrogant. Als dit op iemand van toepassing is, dan wel op George W. Bush. Hij was de eerste Amerikaanse president met een MBA-titel. Hoe anders is het leiderschap van Barack Obama. Niet alleen is hij een doener, ook kan hij goed omgaan met culturele verschillen. Een onmisbare kwaliteit in een wereld die steeds meer onderling verweven raakt.
nieuws
Algemeen management
19 januari 2009
Pierre Pieterse
De jury van het Managementboek van het Jaar heeft zojuist bekend gemaakt welke zes boeken voor 2009 genomineerd zijn voor deze prestigieuze titel. Op 10 maart 2009 wordt de prijs uitgereikt tijdens het zesde Managementboekengala in De Rode Hoed te Amsterdam.
recensie
Leiderschap
19 januari 2009
Ronald Buitenhuis
3-4 minuten leestijd
We kenden al de piramide van Maslow. In het boek The Enlightened Leader van Peter ten Hoopen wordt een tweede driehoek omgekeerd bovenop de oude Maslow-piramide geplaatst. Het wordt namelijk druk in de top van de oude piramide en de wereld is op zoek naar nieuw houvast.
interview
Leiderschap
16 januari 2009
Pierre Spaninks
5-7 minuten leestijd
In hun boek Leiders van vandaag - lessen voor morgen gaan Wouter Hart (31) en Harry Sonnenschein (32) op zoek naar de leiderschapsstijl van de generatie van hun vaders, en daarmee naar die van hen zelf. Hoe vind je de juiste balans tussen jezelf en de manier waarop het leven zich aan je voordoet? ‘Als je weet dat je een keuze hebt, dan ben je al een heel eind.’
nieuws
Advisering
16 januari 2009
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
In het tweede deel van de serie over de boeken die dit voorjaar verschijnen, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Met boeken over mens en organisatie, ambitie, loopbaanbegeleiding, coaching en netwerken.
recensie
Leiderschap
15 januari 2009
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Wat kunnen dertigers van vandaag leren van de generatie voor hen, de babyboomers die momenteel het pluche bezetten? Met deze vraag togen twee jonge honden, Wouter Hart en Harry Sonnenschein, naar de paleizen van de Nederlandse captains of industry. Het resultaat, het boek Leiders van vandaag, lessen voor morgen, is teleurstellend, waarschijnlijk omdat de twee auteurs maar niet over hun enorme bewondering voor deze iconen van weleer heen konden stappen.
recensie
Leiderschap
17 december 2008
Annegreet van Bergen
3-4 minuten leestijd
Moed is niet alles. Kijk naar de erfenissen van moedige mannen als George W. Bush of Rijkman Groenink. Moed vraagt om een context van veiligheid, schrijven Fons Trompenaars en Ed Voerman in Grenzeloos leiderschap. Zij breken een lans voor de dienend-leider. Bij de dienend-leider gaat het niet om macht of om geld. Maar om de vraag wat mensen nodig hebben en wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat ze dat krijgen.
recensie
Leiderschap
16 december 2008
Elke Verstralen
Volgens Mark Sanborn heeft iedereen, op ieder niveau, iedere dag de mogelijkheid om de wereld te beïnvloeden. Hij leent de definitie van John Maxwell over leiderschap: 'positief evenwicht'. Sommige mensen zijn van neming dat je als leider geboren wordt. Sanborn vindt dit onzin: je kunt leren hoe je moet leiden. Hij schrijft 'Je hebt geen titel nodig om leider te zijn' voor iedereen die meer invloed wil hebben op de mensen om zich heen. En geeft hij handreikingen hoe je een leider kan worden.
recensie
Algemeen management
9 december 2008
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Een betere timing had Stephen M.R. Covey zich niet kunnen wensen voor zijn boek De snelheid van vertrouwen. Dankzij de financiële crisis ligt het woord `vertrouwen’ politieke en economische leiders op de lippen bestorven. Financiële instellingen hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van toezichthouders, consumenten en van elkaar. De gevolgen zijn rampzalig. Er is een vertrouwensbreuk die hersteld moet worden. Maar hoe? Covey heeft het antwoord: door te tonen dat je het vertrouwen waard bent. Met instemming citeert hij zijn vader, Stephen R. Covey: `Je kunt je niet uit een probleem praten waar je door gedrag in terechtgekomen bent.’