OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 98 van 2.067 resultaten
recensie
Leiderschap
7 januari 2008
Peter de Roode
Met enige scepsis begon ik aan het boek 'Het is niet te geloven', omdat ik vreesde dat Ofman vooral eerder werk zou gaan 'herhalen', en de lezer wederom met de onvermijdelijke kernkwaliteiten en de aspecten 'het', 'ik' en 'wij' zou worden geconfronteerd. Die scepsis werd al snel weggenomen. Niet door het feit dat de kernkwaliteiten en genoemde aspecten achterwege blijven, maar juist omdat ze nu zo helder verwoord worden tegen de achtergrond van een bestaande context en wel de 'Philip Morris-organisatie'. Ofman heeft dit boek geschreven samen met Guust Verpaalen, algemeen directeur van Philip Morris. Het boek beschrijft de zoektocht die is afgelegd om de vraag te beantwoorden hoe men in de organisatie aan bewustwording kon gaan doen en hoe men uit de comfortzone kon komen.
recensie
Leiderschap
17 december 2007
Remko van der Honing
3-4 minuten leestijd
Is het mogelijk om een recensie te schrijven over een boek dat 1030 pagina's telt? Jawel, dat is mogelijk, maar ook bijzonder moeilijk zoals het boek 'Tegen het idealisme' bewijst. Deze lijvige biografie van Pierre Vinken is geschreven door vriend en bewonderaar Paul Frentrop.
recensie
Leiderschap
17 oktober 2007
Jaap Hollaar
2-3 minuten leestijd
Het boekje 'Inspirerend leiding geven begint bij jezelf' van Ton Rijkers wil een handreiking bieden om een inspirerend leider te worden of om op dit onderdeel je gaven verder te ontplooien.
recensie
Leiderschap
2 oktober 2007
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Een autobiografie van ruim vijfhonderd pagina's als managementliteratuur? Het levensverhaal van iemand die meer dan twintig jaar in de gevangenis heeft doorgebracht als managementboek? Kan dat? Nu ik het boek 'De lange weg naar de vrijheid' van Nelson Mandela gelezen heb, kan ik dat volmondig beamen. Maar als het boek niet was aanbevolen in het boek '50 succes klassiekers' van Tom Botler-Bowdon, was ik het waarschijnlijk nooit tegengekomen.
recensie
Leiderschap
12 september 2007
Jaap Hollaar
3-4 minuten leestijd
Bent u manager? Hoe pakt u dan problemen aan? Probleem georiënteerd of juist oplossingsgericht? U vraagt zich wellicht af wat het verschil is tussen beide benaderingen? Dat zit zo. Probleemgeoriënteerde managers werken vanuit de vraag wat er misgaat, wat niet werkt. Oplossingsgerichte managers vragen zich af wat er gaat goed, wat ondanks de problemen nog wel werkt. Louis Cauffman, psycholoog en bedrijfskundige, laat in zijn boek 'Oplossingsgericht management & coaching' zien hoe effectief het is om problemen juist vanuit de oplossing zelf te benaderen en niet vanuit het probleem.
recensie
Leiderschap
12 september 2007
Jaap Hollaar
Over leiderschap is veel, heel veel geschreven. Menig auteur heeft er zijn licht op laten schijnen, en er bestaan veel verschillende opvattingen over dit onderwerp. Maar is leiderschap wel een begrip dat voor velerlei uitleg vatbaar is? Is het leiderschap van Napoleon van een ander type dan het leiderschap dat vandaag in het bedrijfsleven of in de politiek wordt gevraagd? In het boek 'De extra dimensie' van Sjoerd Talsma wordt duidelijk dat echt leiderschap aan universele en tijdloze principes voldoet en het verschil maakt tussen winnen en verliezen.
recensie
Leiderschap
4 september 2007
Sandra Barendrecht
Een aansprekende titel en een prikkelend voorwoord. Dat smaakt meteen naar meer! Sander van Eijnsbergen beschrijft in zijn boek 'De lijdensweg van leiderschap' hoe persoonlijke overtuigingen gedrag en keuzen beïnvloeden. Ideeën van de manager over wat goed en fout is, hebben direct consequenties voor de manier van leidinggeven. En dus voor de werknemers die worden aangestuurd.
recensie
Leiderschap
3 september 2007
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'Slagen als leidinggevende' van Michael Watkins is bedoeld als routekaart voor leidinggevenden, en wel om de eerste negentig dagen in die nieuwe functie succesvol door te komen. Watkins stelt dat leidinggevenden in een overgangssituatie, en dat is een nieuwe functie natuurlijk, vaak extra kwetsbaar zijn.
recensie
Leiderschap
3 september 2007
Gertjan de Groot
3-5 minuten leestijd
Hopelijk wordt 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' van Mathieu Weggeman de 'evergreen' waar de uitgever op hoopt. Iedere leidinggevende van een groep professionals zou het cadeau moeten krijgen op het moment van benoeming. Maar nog liever op het moment dat een profiel van een dergelijke leidinggevende wordt opgesteld. Want we kennen allemaal voorbeelden waarbij de benoeming tot leidinggevende van de beste professional heeft geleid tot een slechte leidinggevende en het verlies van een goede professional.
recensie
Leiderschap
6 augustus 2007
Jaap Hollaar
3-4 minuten leestijd
Soms lijkt het alsof we omringd zijn door schuddende hoofden, naar beneden wijzende duimen, blinde muren, afwijzingen en gesloten deuren. We zijn omsingeld door een wereld van 'nee'. Op het werk, in de buurt waar we wonen, bij de overheid, in het sociale verkeer, op school en zelfs in ons gezin.
recensie
Leiderschap
18 juli 2007
Jaap Hollaar
2-3 minuten leestijd
Als u als leider de durf heeft uzelf een spiegel voor te houden en naar eer en geweten te handelen, en als u zónder oogkleppen en mét overtuiging ziet wat uw positie inhoudt, dan levert u een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de onderneming. En aan het geluk en het (werk)plezier van velen. Als dit u aanspreekt, moet u verder lezen, want dan is het boek 'Wie is de baas?' van Mieke Bello, Peter de Bruin en Marleen Janssen Groesbeek iets voor u.
recensie
Leiderschap
17 juli 2007
Jaap Hollaar
Leiderschap is overal en van alle tijden. Het houdt de gemoederen bezig en zet aan tot discussie. Leiderschap is ook net als voetbal: iedereen meent er verstand van te hebben. Het thema mag zich de laatste jaren verheugen in toenemende populariteit. Zowel in Nederland als ver daarbuiten staat leiderschap stevig op de agenda. Toch is nog steeds niet duidelijk wat iemand tot een goede leider maakt. Zijn er gemeenschappelijke kenmerken? De antwoorden zijn niet eenduidig en het onderzoek ernaar zal nog wel een tijdje doorgaan.
recensie
Leiderschap
13 juli 2007
Jaap Hollaar
John C. Maxwell is de inspirerende auteur en autoriteit op het gebied van leiderschap. Als u hem nog niet ontdekt heeft, maak dan kennis met zijn klassieker 'Ontwikkel de leider in jezelf'. In dit blijvend populaire boek, waarvan al meer dan 750.000 exemplaren zijn verkocht, vertelt Maxwell vanuit zijn hart hoe u een uitmuntend leider kunt worden. Het toepassen van deze tijdloze principes in uw leven en in uw organisatie zal een positieve ommekeer brengen door persoonlijke integriteit en zelfdiscipline.
recensie
Leiderschap
5 juni 2007
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Het vertrek van Marcus Buckingham bij de Gallup-organisatie heeft hem geen windeieren gelegd. Na zijn bestseller 'Weg met alle regels', verscheen vervolgens 'Ontdek je sterke punten' en 'Die ene essentie van leiderschap'. In dit laatste boek maakt Buckingham duidelijk wat het verschil is tussen middelmatige en excellente leidinggevenden. Het boek is goed leesbaar door de enorme rijkdom aan anekdotes en prettige schrijfstijl.
recensie
Leiderschap
5 juni 2007
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
De auteur die wereldberoemd werd met werken als 'Situationeel Leiderschap' en 'The One Minute Manager' heeft nu een verzamelwerk uitgebracht waarin hij het beste van zichzelf van de afgelopen vijfentwintig jaar presenteert. We hebben het dan natuurlijk over Ken Blanchard.
recensie
Leiderschap
30 mei 2007
Vincent Janssen
3-4 minuten leestijd
Veranderen kan en leiderschap is de manier waarop je het doet. Dat is het beeld dat blijft hangen na het lezen van het boek 'Leiderschap bij Verandering' van John Kotter. In dit boek betoogt Kotter dat leiderschap het beslissende verschil kan zijn tussen succes en falen bij verandering. Hij doet dit aan de hand van acht duidelijk uitgewerkte stappen.
nieuws
Leiderschap
5 maart 2007
Pierre Pieterse
Volgens John Kotter gaat goed leiderschap veel meer over passie en emotie dan over informatie en ratio. Zijn boeken Leiderschap bij verandering en Het hart van de verandering zijn hiervan het tastbare bewijs. Nieuw is dat Kotter heeft ontdekt dat manier waarop mensen leren veel meer met gevoel te maken heeft dan met denken. “Verrassende, boeiende en vooral visuele ervaringen beïnvloeden ons gedrag sterker dan informatie die op logische wijze wordt verzameld, geanalyseerd en gepresenteerd,” aldus Kotter op een door Focus Conferences georganiseerd seminar. Daarom heeft hij zijn beroemde acht-stappenplan voor organisatieverandering nu verpakt in de parabel Onze ijsberg smelt!. Het verhaal van een kolonie aan tradities verknochte pinguïns die zich ‘omschoolt’ tot flexibele, enthousiaste nomaden.
recensie
Leiderschap
11 januari 2007
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Als geen ander heeft Blanchard een goede neus om actuele thema's in organisaties te bespeuren en deze vervolgens verhalend weer te geven.
recensie
Leiderschap
27 december 2006
Gert-Jan Smit
Veranderingen voltrekken zich steeds sneller, de wereld wordt complexer en onze beschaving staat onder druk. In zijn inleiding geeft de in Nederland woonachtige Britse trainer/adviseur Peter Merry aan dat zijn boek 'Evolutionair leiderschap' is geschreven voor mensen die vinden dat de grens is bereikt en die voor zichzelf een leidende rol in deze veranderende context zoeken. Merry lanceert met dit boek een holistische visie op leiderschap die gericht is op het bevorderen van groei van mensen en organisaties ten dienste van het welzijn van het grote geheel. Hiertoe moet de mens de aansluiting bij de evolutie van het universum hervinden. Merry noemt dat 'de stroom van het leven'. Door aan te sluiten bij die stroom kan de mens bewuster vorm geven aan zijn eigen toekomst. De mens als onderdeel én als medeschepper van het universum.
recensie
Leiderschap
27 december 2006
Gert-Jan Smit
'HET is niet te geloven' - het nieuwste boek van Daniel Ofman, bekend van 'Bezieling en Kwaliteit in Organisaties', en co-auteur Guust Verpaalen, directielid van sigarettenfabrikant Philip Morris - gaat over het integreren van drie verschillende invalshoeken om organisatievraagstukken aan te pakken. Een leider onderscheidt zich van een manager door het vermogen om die verschillende invalshoeken te integreren tot één samenhangende, integrale benadering.