OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Verandermanagement
Hier vindt u artikelen rond boeken over veranderkunde en verandermanagement. Van Verdraaide organisaties en draagvlak tot weerstand. Alles voor wie organisaties wil veranderen.
Pagina 5 van 1.635 resultaten
column
Verandermanagement
29 oktober 2024
Elleke van Gelder
4-5 minuten leestijd
Er valt mij iets op. En als het mij opvalt, dan valt het jou misschien ook op. En zo niet, dan is dat vanaf nu wel het geval. Zo gaat dat namelijk. In de psychologie heet dit het Baader-Feinhof-fenomeen, ofwel de frequentie-illusie. Dit verschijnsel treedt op wanneer je iets voor het eerst hoort of ervaart, en het daarna ineens overal lijkt op te duiken. Een interessant fenomeen overigens, maar niet waar deze column over gaat.
recensie
Verandermanagement
25 oktober 2024
Caroline van Deursen
2-3 minuten leestijd
Improvisatiecabaretier Michel Verheijden legt in ‘Improviseren voor de verandering, veranderkunst voor managers’ een parallel tussen improviseren en het omgaan met veranderingen. Een intrigerende invalshoek om op een andere manier te kijken naar en om te gaan met veranderingen.
interview
Organisatiekunde
18 oktober 2024
Paul Groothengel
7-10 minuten leestijd
We moeten leren, maar willen liever spelen. Toch? Goed nieuws voor de homo ludens: door samen te bouwen met Lego, kun je van alles ontwikkelen, begrijpen en leren. Agile consultants Sarah Derriks-de Wit en Frank Kobus beschrijven 99 praktische werkvormen in ‘De LEGO® SERIOUS PLAY® methode - voor Agile professionals’. ‘Door dingen tastbaar en visueel te maken, kun je makkelijker over abstracte begrippen praten.’
recensie
Verandermanagement
17 oktober 2024
Frank van Kuijck
2-3 minuten leestijd
De wereld wordt steeds complexer. Er zijn conflicten. Burgers worden steeds mondiger. En er zijn tal van ingewikkelde vraagstukken waar velen bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, CO2 uitstoot, etc. Deze situaties of dilemma’s vragen om interventies van ons allen.
recensie
IT-management / ICT
16 oktober 2024
Hans Kardol
1-2 minuten leestijd
Data is cruciaal voor een op feiten/data gebaseerde besluitvorming. Rob van den Wijngaard laat in ‘Data als Kompas’ zien dat dit organisaties succesvoller maakt. Daarnaast kan het bijdragen aan werkgeluk.
column
Verandermanagement
8 oktober 2024
Kilian Bennebroek Gravenhorst
2-3 minuten leestijd
Denk je in voorstanders en tegenstanders, dan zie je ze overal, schrijft Kilian Bennebroek Gravenhorst. Hij verzorgt een aantal bijdragen voor Managementboek Magazine over hoe organisaties hun veranderambities realiseren. In deze eerste aflevering gaat hij in op Weerstand.
preview
Verandermanagement
3 oktober 2024
Michel Verheijden
2-3 minuten leestijd
Er zijn al veel boeken geschreven over verandering en het wegnemen van veranderweerstand. Dit boek is daar één van, maar wel vanuit een originele invalshoek. Cabaretier Michel Verheijden laat in ‘Improviseren, voor de verandering - Veranderkunst voor managers’ zien hoe we veel kunnen leren van improvisatietechnieken uit het theater. Een preview.
Interview
Organisatiekunde
23 september 2024
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
Bij organisatieontwerp gaat het om structuur, de architectuur en de cultuur. Elk met eigen ontwerpprincipes en regels. Dat levert spanningen op, en hoe je daarmee omgaat lezen we in ‘Je zal er maar werken’ van Brechtje Kessener. We spreken Kessener over haar boek: ‘Pas als je de spanningen in het ontwerp begrijpt, kun je een betere organisatie ontwerpen.’
preview
Verandermanagement
20 september 2024
Kilian Bennebroek Gravenhorst
4-5 minuten leestijd
In vrijwel alle organisaties in Nederland zijn er clubjes mensen bezig om iets te veranderen. Deze ‘veranderaars’ hebben meestal veel verstand van de inhoud en weinig van veranderkunde. Voor je het weet raak je dan de weg kwijt. Voor hen schreef Kilian Bennebroek Gravenhorst een boek: ‘Wegwijzers in de veranderjungle’. Een preview.
preview
Leiderschap
20 september 2024
Maaike van der Wal
3-4 minuten leestijd
In haar boek ‘Het venijn zit in de start’ neemt Maaike van der Wal je mee naar de beginperiode van nieuwe CEO’s en laat ze zien hoe het anders en vooral hoe het beter kan. Een preview.
Interview
Communicatie en media
18 september 2024
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
Organisaties moeten oppassen dat ze niet teveel vanuit zichzelf uitgaan. Ze moeten denken en doen vanuit de optiek van alle mogelijke belanghebbenden, schrijft expert externe communicatie Lukas Burgering in ‘Door de ogen van je stakeholders’. En daarbij kan een goede lobby uitstekend helpen. Hoe pak je dat aan?
recensie
Communicatie en media
11 september 2024
Christel Deckers
1-2 minuten leestijd
Onlangs volgde ik een mediatraining bij Lukas Burgering en naar aanleiding daarvan besloot ik zijn boeken ‘De woordvoerder’, ‘Crisiscommunicatie’ en ‘Door de ogen van je stakeholders - Draagvlak voor je verandering’ te lezen.
column
Verandermanagement
10 september 2024
Elleke van Gelder
4-5 minuten leestijd
Wie het weet mag het zeggen.... Maar wat zou er gebeuren als we niet de kennis, maar juist de twijfel en het niet weten centraal stellen? Dat is de vraag die Elleke van Gelder stelt in deze nieuwe column voor Managementboek Magazine.
interview
Verandermanagement
30 augustus 2024
Ronald Buitenhuis
6-9 minuten leestijd
Hoewel Peter Senge achter Theorie U zit, is deze veranderaanpak in Nederland onbekend gebleven. ‘Ten onrechte’, stellen Jannet Koster en Ietze Oostinga, auteurs van ‘De kracht van Theorie U’. Volgens hen is Theorie U met name een goede aanpak bij complexe vraagstukken. Direct van A naar B is misschien de makkelijkste, maar niet altijd de snelste of beste weg. Beter alle perspectieven in één ruimte samenbrengen, dan achterkamertjesoverleg.
recensie
Organisatiekunde
27 augustus 2024
Henny Portman
3-5 minuten leestijd
‘De LEGO SERIOUS PLAY methode - voor agile professionals’ van Sarah Derriks-De Wit en Frank Kobus biedt de agile coach een scala aan werkvormen. Een van de voordelen van deze methode is dat er met plezier visueel gebouwd wordt aan een model. Dat leidt o.a. tot ruimtelijk denken, creativiteit, geheugenverbetering, verbeeldingskracht, focus en concentratie.
achtergrond
Communicatie en media
23 augustus 2024
Paul Groothengel
11-15 minuten leestijd
De overheid moet beter leren luisteren, de antenne richten op signalen van burgers. We horen dit al jaren. Maar hoe kan het dat organisaties in de publieke sector nog steeds werken vanuit hun eigen agenda en belangen? En niet meer de burgers zien waarvoor ze zijn? Een rondgang langs slecht luisterende oren, de ogen van stakeholders, een open hart en de navel van het universum. Met Robert de Muralt, Lukas Burgering & Renske Leijten.
recensie
Verandermanagement
6 augustus 2024
Henk Jan Kamsteeg
2-3 minuten leestijd
Hoe help je teams verder met effectieve interventies? ‘Het Groot Interventieboek - Bewust beweging creëren met interventies uit de praktijk’ kan je ongetwijfeld verder helpen. Het biedt een caleidoscoop aan mogelijkheden.
Interview
Verandermanagement
26 juli 2024
Jeroen Ansink
5-7 minuten leestijd
Bestaande bedrijven hebben vaak alles al in huis om succesvol te kunnen innoveren, schrijft innovatie-expert Matthijs Bos in ‘Innovatiefeest’. Waar het meestal nog aan schort is de organisatie. ‘Rauwe kip bewaar je ook niet op dezelfde plaats als de groente.’
recensie
Communicatie en media
24 juli 2024
Nico de Leeuw
3-5 minuten leestijd
In elke organisatie of project zijn er groepen, personen of bedrijven die op welke manier dan ook betrokken zijn bij ideeën, plannen en besluiten. Zij kunnen verschillende belangen nastreven, en zich dus betrokken voelen vanuit verschillende perspectieven.
Interview
Persoonlijke effectiviteit
24 juli 2024
Bas Hakker
6-8 minuten leestijd
In ‘Voorelkaarkrijgkunde’ lanceert Marjolijn Feringa een methodiek om ambities waar te maken. Met een grote droom, een doel, kleine stapjes in de vorm van een draaiboek en goed evalueren kom je een heel eind.